5 Cara Merawat Ikan di Akuarium Agar Tidak Cepat Mati

Daftarikan.com – Cara penjagaan ikan di dalam akuarium biasanya memerlukan penjagaan khas supaya ikan dapat hidup lebih lama di dalam bekas. Lebih-lebih lagi apabila dirawat, bukan sahaja memberi impak kepada ikan malah penampilan akuarium juga lebih teratur. Ramai orang memelihara ikan di dalam akuarium bukan sekadar hobi, sekadar untuk menghilangkan tekanan.

Ini kerana pada asasnya ikan di dalam akuarium membawa suasana segar di dalam rumah kerana terdapat unsur-unsur semula jadi ikan dan hiasan di dalam akuarium. Semak kaedah rawatan berikut.

 

1. Beri perhatian kepada saiz akuarium

 

Saiz akuarium adalah perkara paling penting yang perlu anda perhatikan. Untuk memilih saiz akuarium, anda boleh mengikut saiz ikan hiasan yang akan dipelihara. jangan gunakan akuarium yang terlalu kecil kerana ikan boleh sesak dan tidak boleh berenang.

 

Memilih tempat untuk meletakkan akuarium juga tidak boleh sewenang-wenangnya. Jauhkan akuarium daripada cahaya matahari langsung atau letakkan ia menarik di kawasan dapur. Cahaya matahari boleh meningkatkan pertumbuhan lumut. Dapur bukanlah tempat yang ideal kerana apabila anda memasak akan ada percikan minyak atau asap berbahaya.

2. Pemilihan Kualiti Air

 

Mengapa ikan dalam akuarium sering mati? Ikan hiasan boleh kekal sihat jika keadaan udaranya baik. Jika anda memilih untuk menggunakan air paip, anda perlu menambah anti-klorida terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan air perigi, ia harus ditampung terlebih dahulu.

 

Untuk memastikan ikan anda sihat, tukar air akuarium sekali seminggu. Anda juga harus mengekalkan suhu udara di dalam akuarium sekurang-kurangnya tidak melebihi 28 darjah Celsius. Mengekalkan pH (keasidan) air juga perlu dilakukan supaya ikan dapat bertahan lebih lama, cuba pastikan pH air stabil pada 7 hingga 8 sahaja.

3. Pemilihan Jenis Ikan

 

Disyorkan untuk pemula yang menyimpan ikan di dalam akuarium. Pilih jenis ikan yang mudah dipelihara. Anda boleh memilih ikan air tawar yang agak mudah dijaga berbanding ikan hiasan laut. Pilihannya agak banyak seperti ikan betta, flowerhorn, goldfish, guppy, arwana dan lain-lain.

 

Tetapi cara paling mudah untuk merawat burung enggang. Pastikan ikan yang anda beli tidak cacat pada sirip atau bahagian badan ikan. Anda juga harus memilih ikan yang boleh hidup bersama dengan jenis ikan lain, supaya akuarium kelihatan lebih hidup. Jika mana-mana ikan yang sakit ia segera diasingkan dari tangki, untuk mengelakkan ikan lain daripada dijangkiti.

 

4. Penjagaan Akuarium

 

Cara penjagaan akuarium dengan menukar air dalam akuarium, tinggalkan lebih kurang 20% ​​air lama di dalam akuarium sebelum menggunakan air baru. Lebih-lebih lagi jika menggunakan air PDAM, lebih baik melakukan pemendapan selama 12 jam supaya kandungan klorin dalam air hilang. Anda juga harus membersihkan kapas penapis di dalam akuarium.

 

Apa yang ada dalam akuarium? Penambahan ikan hiasan dan peralatan akuarium juga perlu dilakukan bagi memastikan keselesaan ikan hiasan. Seperti menambah pam udara dan aerator.

 

Kemudian untuk hiasan, anda boleh menggunakan tumbuhan air, batu, pasir, batu dan lain-lain.

5. Memberi Makan Ikan Hiasan

 

Anda mesti memberi makan ikan hiasan dengan kerap. Pilih makanan ikan yang tinggi protein sama ada untuk makanan semulajadi atau makanan yang diproses. Tetapi anda boleh memilih makanan semula jadi untuk ikan untuk memastikan akuarium bersih.

 

Berapa kali memberi makan ikan hiasan di dalam akuarium? Adalah lebih baik untuk memberi makan ikan dua kali sehari dalam bahagian sederhana. Apabila anda memberi makan terlalu banyak, sudah tentu air akuarium akan menjadi keruh dan kualiti air akan menurun seiring dengan penguraian sisa makanan.

 

Ini juga secara automatik boleh menjejaskan kesihatan ikan di dalam akuarium. Malah ikan boleh mati kerana pemakanan yang tidak betul.

 

Berikut adalah beberapa cara untuk menyimpan ikan di dalam akuarium yang boleh menjadi rujukan anda. Terutama untuk pemula yang ingin menyimpan ikan di dalam bekas akuarium. Anda boleh berkongsi di pelbagai media sosial yang anda miliki, supaya artikel ini lebih berguna untuk ramai orang.